Stress kan komme i mange forskellige former og på mange forskellige tidspunkter. Akut stress er den stress der opstår pludselig, når du står overfor en uventet udfordring eller et problem. Den kommer hurtigt og forsvinder lige så hurtigt igen og har for det meste ikke de store omkostninger.
Kronisk stress derimod, er den stress der forekommer hyppigt og som forårsager skade på kroppen, eksempelvis et nedsat immunforsvar som gør dig mere udsat for forkølelse og influenza og kan ligefrem skabe hjertesygdomme.
Der findes endda en type stress, som kan være både gavnlig og positiv, og den kaldes for eustress. Det er en form for stress som de fleste mennesker kan drage positivt nytte af, medmindre den bliver alt for intens og kronisk. Det er den form for stress du vil opleve når du eksempelvis har haft en spændende oplevelse, vundet i spil, blevet udfordret på den ene eller anden måde eller måske lige er blevet mor eller far til den mest velskabte lille baby. Der hvor du bliver positivt opstemt og kan mærke det i hele kroppen. Det er den positive stress eustress.
For meget af enhver form for stress kan føles overvældende og kan ofte snige sig ind på os, uden at vi lægger mærke til det. Mange mennesker er ikke klar over, hvor meget stress de kan leve med eller håndtere, før det er for sent og pludselig føles overvældende. Det kan komme ret pludselig, og du kan opleve, at det ene øjeblik er du rolig og balanceret, for derefter at have en knude i maven, hjertebanken og føle dig rigtig stresset, og dette kan ske i et overraskende tempo.
5 strategier du kan bruge når du føler dig stresset
Og det vil ske, at du kommer i situationer, hvor du vil føle dig stresset, og når det sker, så er det utroligt vigtigt at have nogle gode coping strategier i bagagen, så du hurtigt kan tage kontrollen tilbage og få ro i både kroppen og ikke mindst i hovedet. Disse fem hurtige og nemme coping strategier, kan hjælpe dig med at skabe den ro du har brug for, så du er i stand til at håndtere de problemer eller udfordringer, som du måtte stå overfor.
#1 Gå en tur
Motion kan være en helt fantastisk måde at hjælpe dig til at få styr på din stress, da det hjælper dig med at løfte ventilen for de tanker og udfordringer der måtte stresse, og samtidig udløser motion endorfiner i kroppen, som er med til at løfte humøret. At tage en gåtur, når du er stresset, kan både give dig de motionsmæssige fordele, men kan samtidig også få dig ud af en stress tilstand for en periode.
En gåtur kan give dig mulighed for at tænke tanker og sætte livet lidt i perspektiv, og derefter kan du vende tilbage til hverdagen med fornyet kraft og nogle mere positive og konstruktive tanker. Du kan jo også overveje at gå en tur med en god ven eller en af dine nærmeste. På den måde kan du samtidig få lidt social opbakning, og det, at vende ens tanker med en man holder af og respekterer, er altid en god måde at se ting på en ny måde og måske skabe nogle positive forandringer, du ikke selv havde overvejet. På den måde kommer man tit tilbage med en mere optimistisk tilgang til livet.
#2 Lav åndedrætsøvelser
Hvis du ikke er i stand til at forlade det du nu er i gang med lige nu og gå en tur, så kan du med stor fordel lave åndedrætsøvelser, der på utrolig kort tid, kan få dig til at føle dig godt tilpas. At få mere ilt ind i kroppen og i særdeleshed mere ilt til hjernen, vil både være med til at reducere spændinger i kroppen og gøre tanker mere klare og ikke mindst skabe ro i både krop og hjerne. Åndedrætsøvelser er noget du kan lave hvor som helst når som helst, uden at forskrække andre og uden at udlevere sig selv.
En god lille øvelse er at trække vejret ind igennem næsen i tre sekunder, holde vejret i seks sekunder og så puste ud igennem munde i tre sekunder. 3-6-3. Det er meget nemt at huske, og har en fantastisk effekt.
Er du stresset, bekymret eller vred, så lav øvelsen i 2-3 minutter. Det er alt rigeligt til, at du med det samme kan mærke roen brede sig i kroppen. Gør det til en vane, at lave øvelsen 3-4 gange dagligt, og du vil i løbet af kort tid opleve, at din daglige stress eller dit tankemylder, begynder at aftage væsentligt.
#3 Tag en mental pause fra hverdagen
Hvis du i løbet af dagen, kan finde tid til at stjæle et par minutter i ro og fred og helt for dig selv, så kan visualisering være en helt fantastisk øvelse at lave, i forhold til at skabe ro i både krop og sjæl. Det er utrolig nemt at gå til, og kan få dig til at slappe af både fysisk og mentalt. Med lidt øvelse, kan du nemt og hurtigt få adgang til dit helt eget “Lykkested” og hurtigt føle dig mere afslappet og rolig, når du befinder dig i en stresset periode eller situation.
For mit eget vedkommende, har jeg en bolig i Spanien lige ned til stranden, og den strand er mit ”Lykkested”. Jeg kan lynhurtigt visualisere mig ned på stranden, tæt ved vandet, i bagende varme, til lyden af børn og voksne der hygger sig, leger og bare har det godt. Når jeg er på lige præcis den strand, så falder pulsen lynhurtigt og en fantastiks ro breder sig i hele kroppen. Hvor er dit ”Lykkested”?
#4 Skab en ny forståelse af dine situationer
Nogle gange har vi en tendens til at forstørre vores oplevelse af stressede situationer, alene ved den måde vi betragter dem på. Hvis du kigger på disse situationer på en anden måde og sætter dem i et andet perspektiv, vil du ofte opleve, at disse situationer pludselig opleves anderledes og langt mindre stressfulde.
Mental og følelsesmæssig stress kan forårsages af et pessimistisk mindset og andre selv-saboterende tankemønstre. Lær hvordan du kan ændre den måde du ser ting på. Det vil være en stor hjælp når du er stresset.
#5 Prøv Progressiv Muskelafspænding
Progressiv muskelafspænding (PMR) er en teknik hvor du spænder og slapper af i alle kroppens muskelgrupper, som gør at din krop vil føle sig meget mere afslappet bagefter. Alle og enhver er i stand til at lave PMR, og med lidt øvelse, kan du stort set fjerne alle eller i hvert fald de fleste spændinger som du måtte have i kroppen i løbet af et splitsekund. Det vil hjælpe dig til at føle dig mere rolig, og dermed bedre i stand til at håndtere eventuelle problemer eller udfordringer.